Kunst som medisin!
Vi mennesker er merkelige, komplekse vesener. Kroppen er i seg selv et fenomen så komplisert at vi fortsatt ikke kjenner til detaljert hvordan den fungerer, som man fort kan se av alle de forskjellige rådene man får om kosthold og trening. Og så er det hjernen… visste du at menneskehjernen er det mest avanserte vi kjenner til i univserset? Sinnet er et mysterium av dimensjoner vi bare så vidt aner overflaten av, og kanskje aldri vil (eller ønsker!) å forstå fullt ut. Hvorfor er vi ikke motiverte hele tiden? Hvorfor eksisterer depresjon? Hvorfor liker vi musikk? Hva skjer egentlig når vi sover? Det finnes mye forskning, og mange egenskaper kan dokumenteres, men en helhetlig forståelse av menneskesinnet finnes ikke. Kunst er en av feltene som er forvirrende. Hvorfor setter vi sånn pris på kreativitet? Enten det er på lerret, på en scene eller i noter, så har alle kulturer vi kjenner til vært opptatt av det. Og nå begynner vi å se potensialet av kunst som medisin.
Kan kurere en rekke plager
Tre gjennombrudd er gjort de siste hundre årene på rene psykiske tiltak (det vil si uten bruk av medisiner) som bidrar til sunn helse. Én er kognitiv terapi og øvelser, som en psykolog kan hjelpe med. Da trener du hjernen til å endre tankemønstre. Den andre er meditasjon, som er bredt og veldokumentert å ha en positiv effekt på humør, konsentrasjon, kreativitet og sosiale egenskaper bare i løpet av noen måneder med jevnlig praktisering. Den tredje er kunst. Mange bruker kunst for å lette på trykket ubevisst, men i større og større grad brukes det også nå i strukturerte former i helsevesen og skole. Kunst er påvist å kunne lette depresjoner, skape utløp for følelser i andre kanaler enn gjennom angst og aggressivitet. Kunsten kan hjelpe mennesker med tunge psykiske problemer med å finne veien tilbake til hverdagen og slippe å være fange i sine egne tanker. Har du tenkt over om kunst kan være en kilde til positivitet, kreativitet og konsentrasjonsevne i ditt liv? Mange lar seg overraske både over eget talent og hvor oppslukt de kan bli av å gjøre noe kunstnerisk selv også.
Enkelt å begynne
Hvilken kunstform liker du best? Noen krever ingenting for å begynne. Poesi krever ikke mer enn et ark og en blyant, og tid til å tenke. For å male trenger du pensler, et staffeli, noen lerreter, litt maling og en palett. For musikk avhenger det av hvor du vil begynne. Liker du å skrive tekster og synge krever det ikke stort, men kanskje vil du utvide med et piano eller en gitar etter hvert. vurder et forbrukslån for å finansiere oppstarten om det hjelper. Ikke la tiden stoppe deg. Ifølge forfatteren Malcolm Gladwell kreves det rundt 10.000 timer med trening for å bli ekspert innenfor noe, enten du spiller tennis, trommer eller maler. Inviter kjente og kjære inn i din kunstverden, og la dem gi deg tilbakemeldinger og støtte. Du kan bli overrasket over hvor altoppslukende kunsten kan bli, og hvor mye du kan både legge inn dine egne følelser og hvordan du kan lære deg å håndtere dem. Lykke til!