Hva er egentlig kunst?
Debatten som har rast i årevis
Helt fra hieroglyfer i Egypts storhetstid til gatekunst i dagens samfunn så har debatten rast om hva det er som egentlig kjennetegner kunst. Kunst har i mange samfunn blitt evaluert basert på ferdigheter. For eksempel kan det vurderes hvor likt et faktisk bilde som kunstneren kommer med sine malerier. Det kan også vurderes hvor realistiske ansiktstrekk er på skulpturer også. Allikevel finnes det kunstverker der ute som regnes som noen av de aller beste som ikke ligner realisme i det hele tatt. For eksempel malte Picasso, en av tidenes mest anerkjente malere, sine malerier i en stil som er så langt fra realismen som en kan komme. Også malere som Van Gogh og vår kjære Munch malte en rekke bilder hvor strøkene gikk i ett og skapte flyt i stedet for realisme. Altså er det et ganske stort skille i realismen mellom kunstverk, og dette er neppe en god standard for å evaluere om noe er kunst eller ikke.
Følelsene bak kunstverket
Fra fortidens vakre malerier har kunsten beveget seg over i en periode hvor mannen i gata ofte sier “jeg kan også skape kunst når kunstnere bare tar noe tilfeldig og kaller det nettopp det”. Dette er ikke langt fra sannheten, men vi overser ofte hva det er som egentlig ligger bak dette sammensurium av forskjellige ting som kunstnere bringer frem i lyset. Kanskje ser du bare en haug med tilfeldige gjenstander eller et par birkenstock sko, mens for en annen så kan det bety kaos i et liv og godt fottøy. Dette viser frem en side av kunst som er meget viktig å tenke over. Kunsten har nemlig en stor skjult side. Det sies ofte av skjønnheten ligger i øyet til mottakeren, men dette må ekspanderes til å inkludere budskapet som sendes også.
Kunst som kommunikasjon
Ingen kan helt sikkert si hva kunst egentlig er, noe som gjør at det handler om hvem som ser på. Det blir med andre ord snakk om kommunikasjonen mellom kunstner og mottaker. Dersom så mye som en person ser kunst i et verk, så er dette faktisk kunst for den ene personen. Da har det ingenting å si om vi andre ikke er med på leken, fordi alt som betyr noe er at denne ene personen ser noe som betyr noe for den. Slik kan det være helt motsatt med et annet kunstverk. Kanskje ser vi en vakker orden i et maleri som vi aldri har opplevd maken til, og vi får en liten skvett i øyet. For en annen person kan maleriet være kjedelig og uten spenning. Kunst er simpelthen en kommunikasjon, og før du bestemmer deg for hva kunst egentlig skal defineres som neste gang, så kan det være lurt å tenke seg om en ekstra gang.