BrukskunstDet er mye kunst som er en del av Norges tradisjon, men brukskunst er nok den som har gått under de aller fleste sin radar.

Hva er brukskunst?

Gode eksempler på hva brukskunst er, er for eksempel rosemaling eller treskjæring. Dette, fordi det er produkter som faktisk blir brukt daglig i hjemmet. Dette gjelder også for strikkegensere med ulike mønstre eller hekla tepper.

Det finnes en rekke kjente kunstnere, blant annet Liv Aursand som lager moderne og fin brukskunst. Hun lager keramikk som definitivt kan regnes som noe av det vanskeligste innenfor brukskunst.

Hva regnes som moderne brukskunst?

Det kan for eksempel være å lage ditt eget design til tapet fra Familietapeter.no eller du kan jo også strikke gensere. Det å strikke er noe som alltid er populært i Norge, fordi vi har tilgang på så god ull. Derfor er det mange av oss som bærer strikketradisjonen videre, uten at vi helt innser at det er kunst.

Det er også blitt mer og mer populært å reise tilbake inn i familien og se om det er forskjellige typer kunst som har blitt brukt opp gjennom tidene. Dette gjelder også for musikk. Det å forske på hva som har vært populært i nærmiljøet er absolutt noe mange bruker tid på.

Hvordan kan jeg bli med å lage brukskunst?

Hvis du for eksempel har lyst til å sy din egen bunad vil du bidra til brukskunsten. Dette er fordi du vil videreføre et gammelt mønster fra området du lager bunaden din fra. Hvis du hekler, syr og strikker, vil dette også regnes som brukskunst hos de aller fleste.

De mest tradisjonelle typene brukskunst er jo rosemaling og treskjæring, noe du også kan finne kursing for.

Lykke til på din brukskunstreise!

luxury-travel